Το ποδήλατο στη ζωή μας…

Η άσκηση με το ποδήλατο έχει θετική επίδραση στη γενική υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Με την ποδηλατική άσκηση ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και καίγονται οι θερμίδες ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως εκτόνωση άγχους και έντασης.

Η ποδηλασία όμως γενικότερα είναι και μια διασκεδαστική ασχολία για κάθε παιδί αλλά και ενήλικα. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους και στα πάρκα, αυτό όμως που κάποιες φορές δεν βλέπουμε ή δεν προσέχουμε είναι η ασφάλεια και οι κανόνες που αφορούν το ποδήλατο και φυσικά τον ποδηλάτη.

Το πιο βασικό ίσως και το πιο ουσιαστικό είναι η αγορά του σωστού μεγέθους ποδηλάτου, ( ύψος και βάρος ), πρέπει να μπορεί ο ποδηλάτης να ακουμπάει και τα δύο πέλματα του στο έδαφος. Το κριτήριο επιλογής για το μέγεθος ενός κανονικού ποδηλάτου είναι το μέγεθος του σκελετού του. Για τα παιδικά ποδήλατα όμως, το μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας, και μετριούνται ως εξής:

 

Ηλικία (έτη) Μέγεθος Ρόδας (ίντσες)
3-5 10-12
4-7 16
6-13 24
10-Ενήλικες 26

 

Για τα μικρά παιδιά είναι επίσης βασικό να γίνει η αρχή με βοηθητικές ρόδες και σιγά-σιγά ανάλογα με την αίσθηση της ισορροπίας που έχει το κάθε παιδί μπορεί να αφαιρεθεί αρχικά η μια βοηθητική ρόδα και κατόπιν η δεύτερη ( εφόσον το ίδιο το παιδί νιώθει αρκετή αυτοπεποίθηση ). Όσο για το βάρος είναι σημαντικό να μπορεί το κάθε παιδί να σηκώνει μόνο του το ποδήλατο του χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

 

Απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε ποδηλάτη ανεξαρτήτου ηλικίας είναι φυσικά το κράνος το οποίο πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με το κεφάλι του κάθε παιδιού ή ενήλικα και γι’ αυτό το λόγο έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και μεγέθη. Εξίσου απαραίτητα είναι τα ειδικά φώτα για μπροστά και πίσω και αντανακλαστικά πλαστικά στους τροχούς κυρίως στη περίπτωση που κυκλοφορεί κάποιος τις απογευματινές ή βραδινές ώρες ή η ορατότητα είναι περιορισμένη.

 

Οι δρόμοι και η πόλη δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές αν κάποιος θέλει να μάθει, αν θέλει να απολαύσει μια διαδρομή με το ποδήλατο ή αν θέλει να προπονηθεί. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που παραμονεύουν και που δυσκολεύουν τον κάθε ποδηλάτη. Μια ευχάριστη λύση είναι οι ποδηλατόδρομοι οι οποίοι προσφέρουν μια ασφαλή διαδρομή για μικρούς και μεγάλους. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ελάχιστοι και μόνο σε συγκεκριμένους δήμους και περιοχές. Για τους λάτρεις του αθλήματος όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, περιοχές όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει και την ποδηλασία αλλά και την φύση ……

  • Βασιλικά κτήματα στο Τατόι
  • Λίμνη Μαραθώνα
  • Πάρκο Τρίτση
  • Κτήμα Συγγρού
  • Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
  • Υμηττός
  • Ολυμπιακό Στάδιο
  • Καβούρι-Βουλιαγμένη
  • Γύρω από την Ακρόπολη
  • Ζάππειο-Βασιλικός κήπος

Με λίγη προσοχή λοιπόν ας έχουμε όλοι καλές και διασκεδαστικές διαδρομές….