Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά κανόνες οδικής συμπεριφοράς και ασφάλεια στο δρόμο πρέπει πρώτα απ’ όλα να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε εμείς οι ίδιοι τους κανόνες:
Στο αυτοκίνητο: Πρέπει πάντα να φοράμε ζώνη ακόμα και αν η απόσταση είναι από το σπίτι μας μέχρι το περίπτερο. Τα παιδιά θεωρούν ότι το μπροστινό κάθισμα είναι «συναρπαστικό» θυμηθείτε όμως πως όσο και αν παρακαλέσουν, φωνάξουν ή «γκρινιάξουν» η θέση τους είναι πάντα πίσω, είτε στο καθισματάκι είτε όχι, ανάλογα την ηλικία τους αλλά πάντα δεμένοι. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να μη βγάζουν χέρια ή κεφάλια απ΄ το παράθυρο και να είναι πάντα κλειδωμένες οι πόρτες με τις ειδικές ασφάλειες. Οι ενήλικες πρέπει να οδηγούν ήρεμα χωρίς εξάρσεις στη συμπεριφορά τους και χωρίς να χρησιμοποιούν άσχημες λέξεις γιατί όσο δυνατά και αν είναι η μουσική στο αυτοκίνητο τα παιδιά έχουν ειδικά «ραντάρ» για λέξεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν.
Στο δρόμο: Βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να περπατάνε στο πεζοδρόμιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, είναι προτιμότερο να περπατάμε αντίθετα από την κίνηση για να έχουμε οπτική επαφή με τα οχήματα. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν τρέχουμε, δε σπρώχνουμε, δεν παίζουμε (μπάλα, κυνηγητό . . . ) και δεν κρυβόμαστε πίσω από αυτοκίνητα παρκαρισμένα ή μη. Εξίσου σημαντικό είναι να μεταφέρουμε στα παιδιά τη γνώση ότι για να περάσουμε απέναντι χρησιμοποιούμε πάντα τις ειδικές διαβάσεις πεζών και περιμένουμε να ανάψει πράσινο για τον πεζό. Η λογική ότι «δεν έρχεται αυτοκίνητο» και «τρέξε να περάσουμε γρήγορα απέναντι» δεν πρέπει να ισχύει σε καμιά περίπτωση.
Φυσικά, οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα παιδιά που κυκλοφορούν με τα ποδήλατα τους όπου αντίστοιχα αντί για ζώνη επιβάλλεται να φοράνε κράνος καθώς και προστατευτικά σε αγκώνες και γόνατα. Αν από πολύ νωρίς περάσουμε στα παιδιά τα θετικά πρότυπα και τη σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να ενισχύσουμε την ασφάλεια τους στο δρόμο. Ένας τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τους κανόνες είναι να μάθουν και να γνωρίζουν τι σημαίνουν τα σήματα που βλέπουν στους δρόμους. Γι’ αυτό το λόγο μεγάλες εταιρίες αυτοκινήτων προσφέρουν στις ιστοσελίδες τους χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για την ενημέρωση μικρών παιδιών.
Υπάρχουν επίσης ειδικά κέντρα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά ακόμα και στην προσχολική ηλικία καθώς και Ινστιτούτα Οδικής Ασφάλειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου με τη βοήθεια εθελοντών ενημερώνουν παιδιά για τη σωστή οδηγική συμπεριφορά και ενήλικες για το πώς να γίνουν καλύτεροι οδηγοί.
Τέλος, ο πιο απλός τρόπος είναι μια επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο όπου μπορούμε να βρούμε ποικιλία από βιβλία για να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίζουν τι σημαίνει «ασφάλεια στο δρόμο».